top of page
Yazarın fotoğrafıPoligon Club

Kapalı Atış Poligonu Özellikleri


Kapalı atış poligonu, belli kurallar çerçevesinde kurulan. “Ateşli Silâhlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik” doğrultusunda kuralları belirlenmiş olan bir atış sahasıdır. Atış poligonlarında atış yapabilmek sıkı kurallara bağlanmıştır. Poligonda, gerek yarışma gerekse yarışma dışındaki tüm alanlarda uyulması gereken kurallar da belirlenmiştir. Poligonlarda mutlaka görevliler bulunmak zorundadır ve bu görevliler, içerideki disiplini sağlamakla yükümlüdür. Görevliler, kapalı atış poligonuna alkollü girerek atış yapmak isteyen kişileri engellemek zorundadır. Silahların atışı, görevlinin talimatı ile atış hattında doldurulmalı ve boşaltılmalıdır. Görevlinin “doldur” ve “atış serbest” talimatı verinceye kadar atış yapmak yasaktır. Atış görevlisi tarafından kontrol edilmeyen, dolu olmayan ve emniyet kilidi açık olan herhangi bir silahın atış hattı dışına çıkarılması söz konusu değildir.

Kapalı Atış Poligonu İçin Şartlar

Kapalı atış poligonu kuralları arasında, silahın bir yerden bir başka yere dolu bir şekilde taşınması yasaktır. Atış esnasında olabilecek kazalara anında müdahale edilebilmesi için ilkyardım malzemesinin ve gerekli ilaçların bulundurulması zorundur. Kapalı atış poligonunun çevrele herhangi bir olumsuz etkisinin olup olmadığına yönelik bir belge alınması gereklidir. Bu belge, Çevre Müsteşarlığı’ndan alınmalıdır. Ayrıca atış poligonunun güvenlik açısından herhangi bir sakıncasının bulunmadığına yönelik güvenlik araştırma raporunun da alınması şarttır. Kapalı poligon kurulurken yerleşim yerleri ve diğer iş yerlerinden uzak olup olmama şartı aranmamaktadır. Kapalı poligonlar genellikle tek katlı binalarda olmaktadır ancak çok katlı binaların da atış poligonu olarak kullanılması söz konusu olabilmektedir.

Yaş Sınırı 18’dir

Atış poligonu binasındaki kapıların ve pencerelerin, tehlike anında ve gerektiğinde, içeride bulunanların kolaylıkla tahliye edilebilmesi imkan sağlamalıdır. Kapalı atış poligonlarının atışın yapılacağı yerde sekmeye neden olabilecek kolon ve kirişlerin olmaması gereklidir. Bunların ortadan kaldırılması söz konusu olmadığı durumlarda sekmeyi engelleyecek tüm önlemlerin alınması esastır. Mapalı atış poligonundaki atış sahası ile hedef arasındaki zeminin merminin sekmesini önleyecek şekilde yapılması gereklidir. Kapalı atış poligonu kurmak isteyenlerin öncelikle belediye sınırları içinde olması durumunda tapu senedi ya da kira sözleşmesini, yapı ruhsatını, inşaat planını, iş ve işçi sağlığına uygun olduğuna dair resmi yazıyı, poligonun çevresinde güvenlik açısından olumsuz bir durumun olmadığını belirten zabıta soruşturma raporunu sunmaları gereklidir. Poligonlardaki yaş sınırı 18’dir.

2.371 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page