top of page

GLOCK 43


2000’li yıllara kadar tabanca üretiminin göbek taşlarını yüksek güç ve durdurabilirlik oluşturmaktaydı. Her yeni çıkan ürünün boyut ve kalibresi artmakta daha fazla güç sunmaktaydı. Ancak son 20 yıllık süreçte oluşan yeni bir akımla 8 cm civarı namlu uzunluğuyla, 340 m/sn ilk hızlı, 7 gr ağırlıklı çekirdeğin, hiçbir kilit mekanizmasına ihtiyaç duymadan, 200 gr civarında bir sürgünün eylemsizliği sayesinde barut gazı basıncı tehlike sınırının altına düşene kadar namlu arkasını kapalı tutmaya yeteceği görüşü ağırlık kazanmaya başlamıştır. Böylece kompakt silah tasarımlarıyla kişisel güvenliği sağlamaya yönelik silah pazarı oluşmaya başladı. Kompakt silah tasarımlarının temel özellikleri kolay taşınabilirlik ve gizlilik.

Bu tabancalar ise genellikle düz bir profil sunan, küçük yer kaplayan ve her yerde bulunabilir duruma gelen .380 ACP tabancalardan oluşuyor. .380 ACP tabancaların yanı sıra daha yaygın 9mm mermiler kullanan tek yığınlı şarjöre sahip tabancaların 2011 yılında Ruger firmasının LC9 modeli ile gerçek anlamda pazara girdiğini söyleyebiliriz. Peki bu tarihsel süreç içerisinde Glock nerede? Tabancalar kılıftan ceplere ve kemer altlarına yol alırken Glock firması neredeydi? Glock firması dünya çapında taarrruz tabancaları konusunda büyük üne sahip bir firma. Kurulumundan beri çok çeşitli ve ünlü askeri tabancalar üretmekte. Bu 20 yıllık süreç içerisinde gelişmeleri seyrederek kendine yakışan en iyileri üretmeyi beklemiş diyebiliriz.

Tabanca Özellikleri

Avusturya merkezli Glock firması tarafından üretilen ve aynı adı taşıyan Glock 43, diğer Glock tabancaları gibi polimer gövdeli yarı otomatik bir tabancadır. Dış görünüş bakımından G42 ve G26 arası bir tasarıma sahiptir ve G42’den birazcık daha geniştir. Tabancanın ölçülerine geçecek olursak ağırlığı 500 gramdan biraz daha fazla, toplam uzunluğu ise 159 mm. 108 mm yüksekliğe sahip tabancanın tetik uzunluğu ise 154 mm. Silahın genişliği 26 mm olarak belirtilmiş ancak tabanca sadece tek bir noktada (sürgü tutucu pim) 26 mm genişliğe sahip. Gaz nitrürlenmiş çelik hammaddeden üretilen sürgü, çift yığınlı şarjöre sahip modellere nazaran daha dar ölçülerde tasarlanmış. Sürgü görünüşü ve kaplama ise diğer Glock modellerden aşina olduğumuz mat siyah kaplama ve kare biçimli tasarıma sahip.

Son zamanlarda çıkan Glock modellerine benzemeyen eğimli namlu ucu ise Glock 43’e kendine has burun biçimi katmakta. Glock 43’ün namlusunun 86 mm’lik kısmında hekzagonal yiv-set bulunuyor. Kovan atma tırnağı ise görsel ve dokunsal olarak yüklemeyi belirtecek şekilde tasarlanmış. Nişangahlar diğer Glock tabancalarından bildiğimiz standart Glock nişangahlarından oluşuyor. Sistem önde polimer beyaz nokta ünitesi ve arkada sağ-sol ayarlaması yapılabilen, polimer beyaz gez ünitesi ihtiva ediyor. G43’ün ateşleme sistemi de diğer Glock tabancalarıyla aynı şekilde oluşturulmuş; kısa, geri tepme ile çalışan kilitli sürgü sistemli namlu ve emniyetli tetik sistemi. Gen4 serisinden aşina olduğumuz çift yerine getiren yay sistemi, polimer mil ve anahtar noktalarındaki çelik destekleri ile Glock 43 modelinde de mevcut.

Sürgü tutucu pimi, şarjör tutma kilidi ve sökme mandalı Gen4 serisi Glock tabancalar ile aynı yerlerine yerleştirilmiş. Şarjör tutma kilidi, sol elini kullanan atıcılar için yönü değiştitlebilir, kolay ulaşılabilir, iri bir şekilde tasarlanmış. Tetik ve tetik korkuluğu arasındaki boşluk diğer çift yığınlı şarjöre sahip modellerle aynı mesafede. Bu durum Glock kullanmış kişilere tanıdık bir hissiyat yaşatacaktır. Tetik çekme hissiyatı klasik Glock tetikleriyle aynı. Kendine özgü vuruş ve kısa sıfırlama mesafesi de Glock kullanıcılarına çok tanıdık gelecektir. Bununla birlikte tetik ağırlığı ise 2.72 kg. Tabancanın kabza tasarımı da Gen4 serisinden aşina olduğumuz biçimde yapılmış. Kabzanın dört bir tarafında da küçük, piramitsi, tırtıklı çıkıntılar mevcut. Bu yapısal özelliği derin gizlenebilirliğe bir artı teşkil ediyor ayrıca konforlu ve kullanımı kolaylaştırıcı bir etkiyi de kullanıcıya sunuyor. Ayrıca Glock tabancalarına özgü içe doğru eğimli kabza biçimi de yine Glock 43’te kullanılarak kullanıcılar sürgünün geri gelmesinden kaynaklı yaralanmalardan korunmak istenmiştir.

1.360 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page