Dört sayısı hem namlu uzunluğunun inç değerini ifade ediyor, hem de Avusturyalıların polimer gövdeli yarı otomatik tabancaları pazarında liderliğini kemikleştiren nesili simgeliyor. “Orta boy” bu silah kabzasının iyi hesaplanmış boyutu ve tutucu yüzeyinin yanı sıra, değiştirilebilen kabza sırtları, geri tepmeyi yumuşatan irca yayı takımı, daha geniş ve çift taraflı şarjör düşürme düğmesiyle göze çarpıyor.
119 modeli; kompaktlık, performans, fişek kapasitesi ve kontrol edilebilirlik gibi özellikler bir arada değerlendirildiğinde en iyi seçimlerden biri ve ayrıca .40 S&W kalibreli modellere kıyasla daha az geri tepme özelliği olan bir model. Sivil kıyafetle taşınması gerektiğinde 9x21 çapındaki full size 17 modelinden daha konforlu, hizmet silahı olarak açıkta taşındığında ise belli bir “caydırıcılık” gücüne sahip. Üstelik kabzasının daha geniş yüzeye sahip olması nedeniyle subcompact modeline (26) göre daha iyi kavranabilen ve yönetilebilen bir tabanca. Avusturyalı üretici 19 modeli için de “4. Nesil” versiyonlar üretme kararı aldı ve işte yazımızın konusunu bu son nesil silah oluşturacak.
Paket donanımındaki plastik Glock çanta, yedek şarjör, doldurma aparatı, gez ayarı yapmaya yarayan küçük tornavida, harbi ve temizlik fırçası dışında, Gen4 modeli ayrıca kabza boyutlarını 2 veya 4 mm daha büyütebilmek için (“M” ve “L” beden) iki adet ilave kabza sırtı ile donatılmış. Kabza sırtı kapaklarını takmaya ve tetik grubunu sabitlemeye yarayan daha uzun boyda bir pim ve pimleri takıp çıkarmaya yarayan plastik alet de paket donanımda yer alıyor. Çantada ayrıca garanti belgesi, bakım ve kullanım kılavuzu, sırt kapaklarını takma çıkarma ve şarjör kilit düğmesini ters tarafa alma talimatları var.
Dördüncü nesil silahlarda, Colt-Browning sistemi modifiye edilerek türetilmiş ve artık kendisini kanıtlamış olan kısa geri tepmeli kilit sistemiyle çalışan mekanik düzene dokunulmamış, bu nedenle her atışta tetiğin uyguladığı çekişle kurulan hareketli iğne, istirahat pozisyonundaki iğne ateş etme pozisyonuna göre hafif geride durduğundan çoğu kez “yarı-çift hareketli” mekanizma olarak tanımlanan Safe-action çift hareketli tetik sistemi hiç değiştirilmeden aynen bırakılmış. Bu son nesil tabancalarda tetik yolu ve düşürme ağırlığı da eskisi gibi ve herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Çift sıralı şarjör polimer malzemeden, ama iç yapısında metal kullanılmış; dönüşümlü olarak tekli fişek sunumuyla çalışan tipte. Standart şarjör 15 adede kadar fişek alabiliyor. Gen4 modelinde şarjör kilit düğmesi ters tarafa alınabiliyor ve aynı zamanda üçüncü nesil modellerin ve Mb versiyonunun gövdesi ile de uyumlu.
Silahı elinize aldığınızda kabza yüzeyindeki yeni tip tırtıklı doku hemen fark ediliyor ve daha yüksek tutuş özelliğine sahip olduğu ilk kavramada anlaşılıyor. Üçüncü nesildekilerden farklı olan küçük kare formundaki bu tırtıklar frontstrap ile backstrap üzerinde de mevcut. Üçüncü nesilde rest üzerinde bulunan çıkıntıların yerini ise yatay kabartılar almış. Kabzanın sırtında ankastre geçme sistemiyle takılan kabza sırt kapakları için kılavuzlar bulunuyor. Yüzeyi çizgili olan şarjör kilit düğmesi kare şeklinde ve bir önceki modeldekinden daha büyük. Yuvasının içe çökük olması kazara müdahalelere karşı düğmeyi korunaklı durumda tutuyor. Silaha hafiflik kazandıran polimer gövde üzerinde metalden yapılmış farklı elemanlar mevcut: Sürgünün ileri geri hareketi için ön ve arka kızaklar, tetik grubu bileşenleri, üzerinde seri numarası bulunan dust cover plakası ve iki pimle yerine sabitlenmiş kilit bloğu bu metal parçaları oluşturuyorlar. Kilit bloğu pimlerinden altta olanı tetik ve sürgü durdurma manivelası (hold open) için bağlantı pimi görevi de yapıyor. Ön gövde korkuluğunun (dust cover) iç profili teleskopik irca yayı takımını barındıracak şekilde tasarlanmış ve silahın dayanıklılığını arttırdığı gibi, geri tepme etkisinin algılanmasını da azaltıyor.
DÖRDÜNCÜ NESİLDEKİ TETİK SİSTEMİ
Gen4 modelindeki tetik grubunun başlıca farkı tetik düşürme ağırlığının artmış olması. Savunma amaçlı modellerin paket donanımında bulunan standart konnektör (tetik manivelası) ile tetik düşürme ağırlığı yaklaşık 2.500 gramı buluyor. Hafifletilmiş konnektör monte edildiğinde tetik düşürme ağırlığı 500 gram kadar aşağı düşüyor. Üçüncü nesil Glock tabancalarda tetiğe basıldığında tetik kolu gövdenin sağına doğru bir sapma hareketine maruz kalıyor. Gen4 modelinde ise, bu kola uygulanmış olan entegre dikey uzantı dışa doğru bir çıkıntı oluşturuyor ve bu sapmayı engelliyor. Bu kol aynı zamanda otomatik iğne kilidini devre dışı bırakma işlevine de sahip. Silahı söktükten sonra tekrar monte ederken, sürgüyü gövdeye yerleştirdiğinizde bu çıkıntı ile sürgünün iç tarafı arasındaki sürtünmeyi fark ediyorsunuz.
Modelin tamamı otomatik olan emniyet sistemlerinde ise herhangi bir değişiklik yok. Otomatik tetik emniyeti tetiğin geriye hareketine engel oluyor, otomatik iğne emniyeti ise tetik hareketi alanının sonuna kadar dayanmamışsa silahın ateş etmesini engelliyor. Düşme halinde silahın kazara ateş almasını önleyen emniyet tertibatı ise tetik kolu ile bu noktadaki eğimli düzlem arasındaki etkileşimden oluşuyor ve tetik kolunun aşağı inmesi engellenerek, eğer tetiğe sonuna kadar basılmamış ise iğnenin serbest kalmasının önüne geçilmiş oluyor. Namluya fişek sürülü durumda iken kovan çıkartıcı tırnağın kare şeklindeki uzantısı sürgüden dışarı taşıyor ve hem görsel hem de dokunmatik uyarı aracı olarak fişek yatağının dolu olduğunu kullanıcıya haber veriyor.
102 mm uzunluğundaki namlu 6 adet yiv içeriyor ve yivler klasik şekilde sağa kıvrımlı. Besleme rampası havşalı gerçekleştirilmiş ve yüksek kalitede işçiliği hemen fark ediliyor.
Glock bir savaş silahı addedilebilir ama, kullanılan çeliğin kalitesi, üstün işçilik seviyesi ve Tenifer işlemiyle kazandırılan sağlamlık silaha daha farklı özellikler de katıyor ve güvenilirlik, uzun ömür, pasa dayanıklılık ve isabet hassasiyeti bunların başında geliyor. Güvenilirliği arttıran faktörler arasında silahta az sayıda bileşen kullanılmış olması da var. Kullanılan yaklaşık otuz adet parçanın montajında vida kullanılmıyor. Mekanik düzeninin son derece basit oluşu tetik mekanizmasına ve sürgünün iç kısımlarına erişimi de kolay hale getiriyor. Böylelikle olağan bakım işlemlerini son derece kolay bir şekilde gerçekleştirmek mümkün oluyor.
NİŞAN DÜZENİ VE TETİK SİSTEMİ
Polimer malzemeden yapılmış olan gez kırlangıç kuyruğu tipi geçmeyle monte edilmiş, sağ tarafındaki iki küçük vida vasıtasıyla yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabiliyor. Savunma tipi bir silah olduğu dikkate alınırsa, gez aralığının arpacığa göre fazla geniş olmaması normal. Gezde keskin ve sivri köşelere yer verilmemiş olması silahın stres altında kullanımını rahat hale getiriyor. Arpacık ta polimer malzemeden yapılmış ve altı köşeli başlı bir vida ile tutturulmuş. Altıgen parça dişli olduğundan bunu sıktığınızda arpacık sürgüye raptedilmiş oluyor. Zayıf ışık koşullarında nişan almayı kolaylaştırmak için gez aralığının bordürüne beyaz çizgi çekilmiş, arpacık ta da beyaz dot bulunuyor.
TEKNİK KART
Üretici: Glock Ges.m.b.H., po box 9, A-2232
Deutsch-Wagram, Austria, www.glock.com
Modeli: 19 Gen4
Tipi: 9x21 yarı otomatik tabanca
Çapı: 9x21mm
Özel kullanım amacı: Kişisel savunma, savunma amaçlı atıcılık
Mekanizması: Modifiye Colt-Browning sistemi kısa geri tepmeli kilitleme
Tetik mekanizması: Safe-action (yarı çift-hareketli) tetik sistemi; beyan edilen tetik düşürme ağırlığı yaklaşık 2.500 gram
Besleme sistemi: Tekli fişek sunumlu çift sıralı şarjör
Kapasite: 15+1
Ateşleme sistemi: Her atış için tetiğin çekişiyle kurulan hareketli iğne. Her atış sonrası iğne yarı kurulu durumda kalır
Emniyet tertibatı: otomatik iğne emniyeti, otomatik tetik emniyeti, düşürme halinde ateş almaması için tetiği kilitleyen emniyet sistemi, görsel ve temassal uyarı veren kovan çıkartma tırnağı (ekstraktör)
Namlu: 102 mm uzunluğunda, 6 adet sağa kıvrımlı yiv, hatve oranı 1:10 (bir tur 250 mm)
Nişan düzeneği: Yükseklik ve sağ sol ayarı yapılan kırlangıç kuyruğu geçme gez, polimer arpacık, zayıf ışık koşullarında nişan almayı kolaylaştıran beyaz çizgiler ve nokta, yardımcı görüş ve nişan sistemleri montajı için dust cover üzerine yerleştirilmiş kızaklar
Toplam uzunluk: 185 mm (sürgü)
Yükseklik: 127 mm
Kalınlık: 30 mm (sürgü)
Nişan hattı: 153 mm
Ağırlığı: 595 gr (şarjörsüz); şarjör ağırlığı 70 gram
Malzeme: Namlu ve sürgü karbon çelik; gövde ve şarjörün dış kısmı polimer
Yüzey işçiliği: namlu ve sürgüde yüksek dayanıklılık sağlayan anti röfle işçilik (tenifer)
Dust cover üzerinde yardımcı nişan sistemleri monte edebilmek amacıyla kılavuz raylar yer alıyor. Tetik boşluğu yok gibi çalışan Safe-action tetik sistemi rodajdan sonra daha da temiz ve pürüzsüz çalışmaya başladı ve 3.500 grama yaklaşan tetik düşürme ağırlığına rağmen son derece kontrol edilebilir olduğunu kanıtladı. Pratik kullanımda tetik ağırlığının pek önemi yok, ama sportif atıcılık türü kullanım amaçları söz konusu olduğunda hafifletilmesi gerekiyor ve aftermarket ( yan sanayii) piyasada bunun için çok geniş bir ürün çeşidi mevcut. Her halükarda gerçek güvenliğin son ana kadar parmağı tetik üzerinde tutmamak olduğunu hatırlatalım.