1. NAMLUYU HER ZAMAN GÜVENLİ BİR YÖNE DOĞRULTUN
Bu en temel güvenlik kuralıdır. Herkes ateşli bir silahı, namlusu asla vurmak istemediği bir şeye doğrultmayacak kadar dikkatli kullansaydı, neredeyse hiç ateşli silah kazası olmazdı. Bu kadar basit.
Silahınızı asla ateş etmek niyetinde olmadığınız bir şeye doğrultmayın. Bu özellikle ateşli silahı doldururken veya boşaltırken önemlidir. Kazara bir boşalma durumunda, namlu güvenli bir yöne baktığı sürece herhangi bir yaralanma meydana gelmeyecektir.
Güvenli yön, olası sekmeler ve mermilerin duvarları ve tavanları delebileceği gerçeği göz önüne alındığında, bir merminin muhtemelen kimseye isabet edemeyeceği bir yön anlamına gelir. Güvenli yön bazı durumlarda “yukarı”, bazı durumlarda “aşağı” olabilir, ancak asla hedef olarak tasarlanmamış herhangi birine veya herhangi bir şeye doğru olamaz. Dolu olmayan bir silahla “kuru sıkı” atış yaparken bile, silahı asla güvenli olmayan bir hedefe doğrultmamalısınız.
Silahınızın namlusunun her zaman tam olarak nereye dönük olduğunu bilmeyi alışkanlık haline getirin ve düşseniz veya tökezleseniz bile namlunun dönük olduğu yönü kontrol ettiğinizden emin olun. Bu sizin sorumluluğunuzdur ve bunu sadece siz kontrol edebilirsiniz.
2. ATEŞLİ SİLAHLAR KULLANILMADIKLARI ZAMANLARDA BOŞ TUTULMALIDIR
Ateşli silahlar yalnızca sahada veya atış alanında atışa hazır olduğunuzda doldurulmalıdır. Kullanılmadığı zamanlarda, ateşli silahlar ve mühimmat birbirinden ayrı, güvenli bir yerde muhafaza edilmelidir. Çocukların ve yetkisiz yetişkinlerin ateşli silahlara veya mühimmata erişimini engellemek sizin sorumluluğunuzdadır. İşiniz biter bitmez silahınızı boşaltın. Dolu bir silahın bir araba, evinizde veya işyerinizde veya yakınında yeri yoktur. Bir ateşli silahı elinize aldığınızda veya birine verdiğinizde, her zaman derhal mekanizmayı açın ve içinde mühimmat olmadığından emin olmak için hazneyi, gövdeyi ve şarjörü gözle kontrol edin. Kullanmadığınız zamanlarda daima açık tutun. Asla bir silahın boş olduğunu varsaymayın – kendiniz kontrol edin! Bu, deneyimli bir silah kullanıcısının işareti olarak kabul edilir! Silah çantanıza veya kasanıza koyacak bile olsanız silahınızı boşaltıp koyun.
3. SİLAHINIZIN “EMNİYETİNE” GÜVENMEYİN
Her silaha her an ateş edebilecekmiş gibi davranın. Herhangi bir silahın “emniyeti” mekanik bir cihazdır ve her cihaz gibi mümkün olan en kötü zamanda çalışmaz hale gelebilir. Ayrıca, siz “açık” olduğunu düşünürken yanlışlıkla emniyet “kapalı” olabilir. Emniyet, silahın doğru şekilde kullanılmasına yardımcı olur, ancak sağduyunun yerini alması mümkün değildir. Bir silahı asla dikkatsizce kullanmamalı ve sadece “emniyet açık” olduğu için silahın ateş almayacağını varsaymamalısınız.
Ateş etmeye gerçekten niyetlenene kadar asla bir ateşli silahın tetiğine dokunmayın. Doldurma veya boşaltma sırasında parmaklarınızı tetikten uzak tutun. Emniyet “güvenli” konumdayken veya “güvenli” ile “ateş” arasında herhangi bir yerdeyken asla tetiği çekmeyin. Silahın herhangi bir anda, hatta daha sonra emniyeti açtığınızda, siz tetiğe tekrar dokunmadan ateş alması mümkündür. Yarım emniyet güvensiz olduğundan, emniyeti asla iki konum arasına yerleştirmeyin. Ateş etmeye kesinlikle hazır olana kadar emniyeti “açık” tutun. Emniyetin konumu ne olursa olsun, bir silahın ateşleme mekanizmasını harekete geçirecek kadar güçlü herhangi bir darbe veya sarsıntı silahın ateş almasına neden olabilir. Bu, silahın düşürülmesi gibi tetiğe dokunulmasa bile gerçekleşebilir. Dolu bir silahı asla herhangi bir nesneye dayamayın, çünkü her zaman sarsılma veya yerinden kayma ve ateşlemeye yetecek bir güçle düşme olasılığı vardır. Bir silahın ateş almayacağından kesinlikle emin olabileceğiniz tek zaman, mekanizmanın açık olduğu ve silahın tamamen boş olduğu zamandır. Tekrar ediyorum, silahınızın emniyetine asla güvenmeyin. Siz ve öğrendiğiniz güvenli silah kullanma prosedürleri silahınızın birincil emniyetleridir.
4. HEDEFİNİZDEN VE ONUN ÖTESİNDE NE OLDUĞUNDAN EMİN OLUN
Kimse bir atışı geri çağıramaz. Bir silah ateşlendiğinde, atışın nereye gideceği veya neye isabet edeceği üzerindeki tüm kontrolünüzü bırakmış olursunuz. Atışınızın tam olarak neye isabet edeceğini bilmiyorsanız ateş etmeyin. Merminizin hedefinizin ötesinde kimseye veya hiçbir şeye zarar vermeyeceğinden emin olun. Neye ateş ettiğinizden kesinlikle emin olmadan bir harekete veya bir sese ateş etmek başkalarının güvenliğini hiçe saymak anlamına gelir. Hiçbir hedef, tetiği çekmeden önce hedefinizden ve atışınızın nerede duracağından kesinlikle emin olmak için zaman ayıramayacağınız kadar önemli değildir.
Bir merminin hedefinizi ıskalaması veya başka bir yöne sekmesi durumunda ne kadar uzağa gideceğini aklınızda bulundurmalısınız.
5. DOĞRU MÜHİMMAT KULLANIN
Silahınız için sadece doğru mühimmatı kullanma konusunda ciddi bir sorumluluk üstlenmelisiniz. Silahın kullanım kılavuzunda ve mühimmat kutularında bulunanlar da dahil olmak üzere tüm uyarıları okuyun ve dikkate alın.
Uygunsuz veya yanlış mühimmat kullanımı silahı tahrip edebilir ve ciddi yaralanmalara neden olabilir. Silahınıza zarar vermek için sadece uygun olmayan kalibrede veya ölçüde bir fişek yeterlidir ve her birini doldururken kontrol etmeniz sadece bir saniye sürer. Kullandığınız mühimmatın silahın kullanım kılavuzunda yer alan özelliklere ve üreticinin silah üzerindeki işaretlerine uygun olduğundan kesinlikle emin olun. Ateşli silahlar fabrikada doldurulan mühimmatın standartlarına göre tasarlanır, üretilir ve test edilir. Uygun olmayan yeniden yüklemeler veya bilinmeyen bileşenlerden yapılmış mühimmat kullanmayın.
Çok ıslanmış veya suya batırılmış mühimmat güvenli bir şekilde atılmalıdır. Mühimmatın üzerine yağ veya solvent püskürtmeyin veya mühimmatı aşırı yağlanmış ateşli silahlara yerleştirmeyin. Bu tür mühimmatın kullanılması kötü ateşleme, tatmin edici olmayan performans veya ateşli silahınızın hasar görmesine ve kendinize veya başkalarına zarar gelmesine neden olabilir.
Silahınıza koyduğunuz her fişeği kontrol etme alışkanlığı edinin. Asla hasarlı veya standartların altında mühimmat kullanmayın – tasarruf edeceğiniz para, olası yaralanma veya silahınızın bozulması riskine değmez.
6. TETİK ÇEKİLDİĞİNDE SİLAHINIZ ATEŞ ALMAZSA, DİKKATLİ OLUN!
Bazen, tetik çekildiğinde bir fişek ateşlenmeyebilir. Bu durumda namluyu güvenli bir yöne doğrultun. Yüzünüzü namludan uzak tutun. Ardından, mekanizmayı dikkatlice açın, ateşli silahı boşaltın ve fişeği güvenli bir şekilde atın.
Fişek yatağında bir fişek olduğu her zaman, ateş etmeye çalışmış ve ateş etmemiş olsanız bile silahınız dolu ve ateş etmeye hazırdır. Her an patlayabilir, bu yüzden her zaman Kural 1’i hatırlamalı ve namluya dikkat etmelisiniz!
7. ATIŞ YAPARKEN HER ZAMAN KORUYUCU GÖZLÜK VE KULAKLIK KULLANIN
Tüm atıcılar atış yaparken koruyucu atış gözlükleri ve bir çeşit işitme koruyucusu takmalıdır. Atış gürültüsüne maruz kalmak işitme duyusuna zarar verebilir. Atış gözlükleri dallara, düşen saçmalara, kil hedef parçalarına ve nadiren görülen yırtılmış kasa veya ateşli silah arızasına karşı koruma sağlar. Herhangi bir silahı sökerken ve temizlerken göz koruması takmak da yayların, yay gerdirme parçalarının, çözücülerin veya diğer maddelerin gözlerinize temas etme olasılığını önlemeye yardımcı olacaktır. Çok çeşitli göz ve kulak koruyucuları mevcuttur. Hiçbir atıcı asla bunlarsız olmamalıdır.
Atış güvenliği kurallarının çoğu sizi ve etrafınızdakileri korumaya yöneliktir, ancak bu kural yalnızca sizin korunmanız içindir. Ayrıca, işitme duyunuzun ve gözlerinizin korunması atış yapmanızı kolaylaştıracak ve atış sporundan aldığınız keyif artırmaya yardımcı olacaktır.
8. ATIŞ YAPMADAN ÖNCE NAMLUNUN GÜVENLİ OLDUĞUNDAN EMİN OLUN
Silahınızı doldurmadan önce, mekanizmayı açın ve fişek yatağında veya şarjörde mühimmat olmadığından emin olun. Namluda herhangi bir engel olmadığından emin olun. Namludaki küçük bir çamur, kar, fazla yağlama yağı veya gres bile tehlikeli derecede yüksek basınçlara, namlunun ateşleme sırasında şişmesine ve hatta patlamasına neden olabilir. Kısaca atıcının ve çevredekilerin yaralanmasına neden olabilir.
Atış yapmadan hemen önce namluyu temizlemeyi ve bir temizleme çubuğu ile tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin. Ateşleme sırasında ses veya geri tepme zayıfsa veya tam olarak “doğru” görünmüyorsa, ateşlemeyi derhal durdurun ve namluya herhangi bir engel veya mermi sıkışıp sıkışmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
9. SİLAHINIZINDA DEĞİŞİKLİK YAPMAYIN VEYA MODİFİYE ETMEYİN VE SİLAHLARINIZI DÜZENLİ OLARAK BAKIMDAN GEÇİRİN
Ateşli silahlar, uzmanlar tarafından orijinal hallerinde düzgün çalışacak şekilde tasarlanmış karmaşık mekanizmalardır. Üretimden sonra bir ateşli silahta yapılan herhangi bir değişiklik veya tadilat silahı tehlikeli hale getirebilir ve genellikle fabrika garantilerini geçersiz kılar. Herhangi bir ateşli silahın tetiğini, emniyetini veya başka bir mekanizmasını değiştirerek veya ehliyetsiz kişilerin bir silahı tamir etmesine veya değiştirmesine izin vererek kendi güvenliğinizi veya başkalarının güvenliğini tehlikeye atmayın. Genellikle pahalı bir silahı mahvedersiniz. Bunu yapmayın!
Silahınız sonsuza kadar dayanmayacak ve aşınmaya maruz kalacak mekanik bir cihazdır. Bu nedenle, periyodik muayene, ayarlama ve servis gerektirir.
10. KULLANDIĞINIZ ATEŞLİ SİLAHIN MEKANİK VE KULLANIM ÖZELLİKLERİNİ ÖĞRENİN
Tüm ateşli silahlar aynı değildir. Ateşli silahları taşıma ve kullanma yöntemi her silahın mekanik özelliklerine göre değişir. Silahlar çok farklı olabileceğinden, kullandığınız silahın türünü, bu silahın doldurulması, boşaltılması, taşınması ve kullanılmasına ilişkin güvenli silah kullanma kurallarını ve genel olarak güvenli silah kullanma kurallarını iyice öğrenmeden asla herhangi bir silahı kullanmayın.
Elinizde bir silah bulundurmak tam zamanlı bir iştir. Tahmin edemezsiniz; unutamazsınız. Silahınızı nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı, tutacağınızı ve saklayacağınızı bilmelisiniz. Örneğin, birçok tabanca üreticisi, tabancalarının her zaman boş bir hazne üzerinde horozu indirilmiş olarak taşınmasını önermektedir. Bu özellikle eski tek hareketli revolverler için geçerlidir, ancak bazı çift hareketli revolverler veya yarı otomatik tabancalar için de geçerlidir. Ateşli silahınızla birlikte aldığınız kullanım kılavuzunu her zaman okumalı ve bu kılavuza başvurmalısınız veya kılavuzu kaybettiyseniz, ücretsiz bir kopyasını almak için üreticiyle iletişime geçmeniz yeterlidir.Hiçbir ateşli silahı, kendine has özelliklerini ve güvenli kullanımını tam olarak anlamadan kullanmayın. Kusursuz silah diye bir şey yoktur.
Burada özetlenen güvenlik prosedürlerini takip edin, güvenli atış alışkanlıkları geliştirin ve unutmayın, ateşli silahların güvenliği size bağlıdır.
Commenti