Atış yapmanın temel kurallarından biri de atış duruşlarıdır. Polisiye film ve dizilerde farklı atış duruşlarına tanık olmuşsunuzdur. Ancak atış eğitimlerinde her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları olan 3 klasik duruştan söz edilir. Her birinin belirli bir amacı vardır. Bu duruş tekniklerini öğrenin, atışlarınız sırasında deneyimleyin ve kendinizi geliştirin. İçlerinden biri belki de 12'den vurmanızı sağlayacak olan o aradığınız duruş olabilir.
İKİZ KENAR DURUŞU
İkiz kenar duruşu, klasik atış duruşudur ve işe yaramasının ötesinde öğrenmesi de öğretmesi de kolaydır. Birçok sportif atıcı, müsabakalarda bu duruşla büyük başarılar elde etmiştir.
İkiz kenarda atış yapmak için, tabanca iki elinizle vücudun merkez hattında veya yakınında tutularak kollar uzatılır. Bu pozisyonda kimi dirseklerini kitler, kimi kitlemez. Ancak kollardan birini sert tutmak tabancayı sabit tutmaya yardımcı olabilir, diğer dirsekte hafif bir bükülme, hafif bir esneklik ise geri tepmede daha fazla kontrol sağlar. İkiz kenar duruşu kavramak kolaydır ve bu nedenle ilk o öğrenilir. Taktik olarak, atıcının öne doğru eğilmesi ve hedefi olduğu gibi küçültmesi gerektiğinden avantajları vardır. İkiz kenar duruşun dezavantajı geri tepmeye diğer duruşlara oranla daha fazla maruz kalmasıdır. Buna karşın sezgisel bir duruş olduğu için yapılan araştırmalarda stres altındaki güvenlik görevlilerinin farklı duruş tekniklerini bilmelerine rağmen ikiz kenar duruşa yöneldikleri saptanmıştır.
DOKUMACI (WEAVER) DURUŞU
Dokumacı duruşu geri tepmeyi kontrol etmek ve savaşa hazır ayak pozisyonunu kontrol etmek için karşıt kuvvetleri kullanarak çalışır.
Bu da atıcıya hedeften hedefe hızlı bir şekilde geçme yeteneği verir. Dokumacı duruşunda, zayıf ayak (genellikle sol) güçlü ayağın (genellikle sağ) önüne yerleştirilir ve ön bacağın dizi hafifçe bükülür; boks duruşuna çok benzer. Atış kolu, dirseğin hafif bir bükülmesiyle neredeyse tamamen uzatılmıştır. Destek eli bükülmüş destek kolu ile tutamağa getirilir. Dokumacı duruşunda atış kolu tabancaya doğru iterken ve destek eli onu vücuda doğru çekerek tabancaya bir "itme-çekme" uygular ve sonuçta geri tepmeden hızlı bir şekilde kurtulma sağlanır. Arka bacak da atıcıyı sabitler ve geri tepme kuvvetine karşı daha fazla destek sağlar. Bu avantajlarına karşın Dokumacı Duruşunda atış pozisyonunuzu korurken hareket etmek zordur; Sola dönmek kolay ama sağa dönmek daha zordur.
CHAPMAN DURUŞU
Chapman Duruşu ikiz kenar ve dokumacı duruşunun bir sentezidir. Geleneksel İkiz kenar ayaklarından farklı olarak, bir ayak diğerinden daha ileriye yerleştirilir, ancak sadece dizler hafifçe bükülür.
Ancak, destek kolu bükülmüş olarak atış kolu tamamen uzatılmıştır. Bu, Weaver duruşunun itme-çekme avantajını ancak İkiz kenarların sağlam temelini ve daha kolay hareketini sağlar. Bu pozisyonda, kendi ekseni etrafında dönmek ve diğer hareketleri yapmak çok daha kolaydır.
Sonuçta hangi duruş pozisyonunu seçeceğinize siz karar vereceksiniz, ancak buna karar vermeden önce bol bol atış talimi yapmalı ve bu duruş pozisyonlarını çalışmalısınız. Vücudunuz ve hedef tahtası sizin için en doğru duruşun hangisi olduğunu söyleyecektir.
POLİGON CLUB TEMEL ATIŞ EĞİTİMİ DURUŞU
Poligon Club bünyesinde verilen Temel Atış Eğitimlerinde ise her üç pozisyonun da optimum faydalarını bünyesinde toplayan bir atış duruşu öğretilir. Bu duruş pozisyonunu öğrenen atıcı dilerse ileride diğer atış duruşlarına kolayca uyum sağlayabilir. Ve kendisi için en efektif pozisyona karar verebilir.
Eğitim duruşunda kollar ikiz kenar duruşu gibi ileri uzatılmışken, ayakların pozisyonu dokumacı duruşudur. Bu pozisyon bir yandan atıcının hedefe odaklanmasını sağlarken diğer yandan yere sağlam basması nedeniyle hem silahın tepmesine hem de çevresel darbelere karşı koruma sağlar.
ความคิดเห็น