FN Herstal “less than lethal” (ölümcül olmayan) silahlar kategorisine FN 303 modelinin yeni kısa versiyonunu dahil etti. CO 2 ile çalışan tabancalarda kullanılan teknolojiden yararlanarak üretilen bu silah en fazla 20 metre mesafeden etkili olabilen ve temas anında dağılan (parçalanan), gerektiğinde iz bırakan tipte mermiler kullanıyor.
Less than lethal olarak adlandırılan, yani ölümcül olmayan ama temasta kinetik darbe etkisi yaratan silahlar, FN Herstal firması tarafından çok amaçlı mühimmat atan lancer (fırlatıcı) havalı silahlar şeklinde yorumlandı. Bu kategoride yer alan ve sıkıştırılmış hava tüpü donanımlı otomatik bir karabina olan (15 mermili tambura sahip) FN 303 modelinin belde taşınabilecek daha pratik bir versiyonunu üretebilir miyiz diye düşünmüş olacaklar ki, FN 303 ile aynı mühimmatı atan bir tabanca tasarlandı, ama hem daha hızlı hem de daha ekonomik bir silah olması için kullanılan gazın CO2 olması tercih edildi. FN 303 serisi kinetik darbe etkili silahların farklı yararları mevcut: Öncelikle daha ilk tasarlandıkları andan itibaren “ölümcül olmayan silah” şeklinde geliştiriliyorlar, yani normal shotgun olarak tanımlanan ve “ölümcül olmayan mühimmat atabilen” ölümcül silahlardan farklı bir kategoriye yerleşiyorlar. Başka deyişle, kazara bile olsa bu silahlara ölümcül mühimmat doldurmak ve ateş etmek mümkün değil.
İşte bu silahlar için özel olarak geliştirilen 18 mm çapında mühimmat hedefe penetrasyon (ya da hedefi delme) riskini asgariye indiriyor, bunun yerine blunt trauma denilen küt darbeye yol açıyor. Merminin şeffaf plastikten (polistiren malzemeden) yapılmış gövdesinin sivrilen ön kısmına çok küçük (mikro) bizmut saçmaları dolduruluyor. Mermi hedefe çarptığında parçalanıyor ve potansiyel tehlike anlamına gelen delme-girme riski elimine edilmiş oluyor. Fişeğin ikinci bölümünün iç kısmında daire şeklinde bir boşluk var ve farklı türde işaret-iz bırakıcı maddeler konulabiliyor, ya da, impact/training versiyonunda olduğu gibi, buraya katkı maddesi içermeyen glikol bazlı bir madde konularak mermi “cargo” versiyonlarındakilerle aynı ağırlığa getirilebiliyor. Mühimmatın imalatında zehirli olmayan malzemeler kullanılması üçlü güvenlik sağlıyor: Hem operatör, hem hedefteki kişi güvende oluyor, hem de talim sırasında kullanılan fişekler özel atık statüsünde elimine edilmiyor.
FN 303P sisteminin avantajlarından biri elbette kolay taşınabilir oluşu. Hizmet silahına alternatif olarak belinizde taşıyabiliyorsunuz ve fazla ağırlık veya göze çarpma gibi bir dezavantaj getirmiyor. Ateşli silahlarla meydana gelen kazaların büyük çoğunluğu 20 metrenin altında gerçekleşse de, böyle bir mesafeden etkisini gösterebilmesi saldırganı bir hayli uzak mesafeden durdurabilme olanağı sağlıyor. Normal veya elektrikli copla kıyaslanırsa, saldırgan topluluğu böyle bir araç kullanarak dağıtmaya çalışmak deneyim, belli bir güç uygulama ve benzeri riskler taşırken, FN 303 ile güvenlik mesafesini gözeterek hedefin izin verilen bölgelerine nişan almak yeterli. Yine dağıtma amaçlı kullanılan gazlarla kıyaslarsak, rüzgarın ters esmesi, saldırgan kalabalıkta gözlüklü veya maskeli kişiler olması gibi faktörler her zaman bunun da etki seviyesini düşürmektedir. FN 303P için bu gibi sınırlamalar da söz konusu değildir. Elektrikli bayıltıcı veya caydırıcılar (Taser ve benzerleri) ile kıyaslandığında da FN 303P farklı avantajlara sahip: Bir kere çok daha uzaktan etki edebiliyor, operatör ile saldırgan arasında temas veya eylem bağlantısı oluşturmuyor, daha fazla kişiye karşı etkili olabiliyor.
FN 303P boş durumda 822 gram ağırlığında, ama yedi mermiyle dolu şarjör ve CO2 tüpü takılı durumda 1.860 grama yükseliyor.
Buna karşın, örneğin Taser X3 anında kullanılabilen bir aygıt, ama en fazla üç saldırgana karşı kullanılabilir. FN 303P ile yapılan temel eğitim normal tabancalarla yapılan eğitimlerden aslında pek fazla farklı değil Aynı güvenlik, kullanma ve kurma yönemleri uygulanıyor diyebiliriz. Ayrıca, iri bir tabanca görünüme sahip olması ve namlu ağzı iç çapının tam 18 mm olması da saldırgan üzerinde başka bir caydırıcı etki yaratıyor. Son bir avantajı fizik, güç veya cüsse özelliklerine bakılmaksızın her türlü güvenlik personeli tarafından kullanılabilen bir silah. FN 303P çok geniş bir yelpazeye yayılan operasyonlarda etkili şekilde kullanılabiliyor. Askeri kullanım alanlarına bakacak olursak, kolluk kuvveti görevi yapan askeri birliklerde, peacekeeping operasyonlarında, destek sağlama ve refakat hizmetlerinde, karşıt kitleler ve gruplar arasındaki çatışmalarda dağıtıcı ve düzen sağlayıcı olarak kullanılıyor. Ama FN 303P’nin en yoğun kullanıldığı alan Law enforcement, yani özellikle kentlerde toplum düzenini sağlayan adli kolluk güçleri ve polis birlikleri. Bu tür görevler üstlenen kolluk güçleri bazen sahibinin kontrolünden çıkmış, insanlara veya başka köpeklere saldıran agresif köpeklerle baş etmek ve hatta zorda kaldığında ateşli silahlara başvurmak zorunda kalıyorlar.
Bu gibi durumlarda köpek ölebildiği gibi, kalabalık yerlerde daha vahim yaralanmalar ve olaylar da meydana gelebiliyor. Keza evlerde, aile içi şiddet vakalarında ortaya çıkan durumlar, sokak kavgaları, uyuşturucu almış tehlikeli tipleri kontrol altına alma gereksinimleri ve benzeri şiddet olaylarında, gerek olaya karışan kişilerin, gerek operatörlerin hayatları ciddi risk altında olabiliyor ve bu gibi durumlarda FN 303P less then lethal bir silah olarak çok etkin bir alternatif oluşturabiliyor. Bıçak da dahil olmak üzere eli silahlı saldırganlara fazla yaklaşmadan ve operatörün hayatını riske atmadan saldırganı etkisiz hale getirme konusunda da son derece uygun olduğuna hiç kuşku yok. Sadece operatörün veya saldırganın tehdidine maruz kişinin hayatını riske atmaktan başka, bu tip eylemlere karşı ateşli silah kullanıldığında güvenlik güçlerinin adli sorunlar yaşadıkları da bilinen bir gerçek. Çoğu kez ateşli silaha başvurulması halinde güvenlik birimleri orantısız güç kullanımı, ya da gereksiz silah kullanımı gibi suçlamalarla karşı karşıya kalıyorlar. Sıkıştırılmış hava veya CO2 kullanan less then lethal silahlar ayrıca hapishane ortamlarında meydana gelebilen ve kapalı alanda gaz ve benzeri dağıtıcıların kullanılmasının sakıncalı olduğu hallerde çok etkin şekilde kullanılabiliyor. Hükümlü nakil araçlarında da, ani şiddet veya kaçma teşebbüsü gibi olaylarda, kompakt yapısıyla kinetik darbe etkili silahların belli avantajlar sağladıkları unutulmamalı.
Bir FN 303P silahtan çıkan mermi insanın canını ne kadar yakar? Ya da bu silahtan çıkan mermiyle vurulmanın gerçek caydırıcılığı ne denli olabilir? Birçok kereler bu deneyin üzerimizde gerçekleştirilmesi teklifini nazikçe reddettiğimizi belirtelim. Ama askerlik sırasında tatbikatlarda paintball silahtan çıkan bilyalara birçok kez 15 metre mesafeden hedef olmuştuk. O bilyaların bile kesinlikle can acıtıcı olduklarını ifade edelim, çünkü kızarıklık ve şişliklere yol açmışlardı. Paintball bilyalarının namlu ağzından çıktıkları anda taşıdıkları enerji 11 ile 14 joule arasında değişiyor.
FN 303P ise bunun iki kadar bir enerjiyi garanti ediyor ve hatta menzili zorlayan maksimum mesafelerde bile 18- 20 joule enerji üretebiliyor. İşte zaten bu nedenle FN Herstal yapımı silahtan çıkan mermilerin caydırıcı etkisine inanıyoruz. Üstelik atışları yedi mermilik şarjör sayesinde yarı otomatik atış modunda gerçekleştirme olanağı var. FN 303P İtalya’da genel silah sınıfına giriyor. Bu silahın ithalatçısı olan firma Bwaa di Marcheno silahı sivillere değil sadece polise ve diğer güvenlik güçlerine satma kararı almış. Her halükarda bu silah operatörlere teslim edilmeden önce kendilerine bir “FN 303P operatörü” kursu ve sertifikası veriliyor.
Kaynak: tabancavetufek.com