top of page

Tabanca tutmanın püf noktaları


Tabancayı iyi kullanmak, doğru kavrama ile başlar. İşte tabancanızı en iyi şekilde nasıl kavrayacağınızla ilgili adım adım açıklamalı bir kılavuz.


Elleriniz, siz ve tabancanız arasındaki arabirimdir. Kavrama biçiminiz, büyük ölçüde ne kadar hızlı ve doğru atış yapabileceğinizi belirler. Tek bir atış yaparken, hemen hemen herhangi bir tutuş yeterli olacaktır. Ancak hedefi hızlı bir şekilde art arda birden çok kez vurmak söz konusu olduğunda, tutuş kritik hale gelir.


Defansif tabanca ustası, el yerleştirme, silah hizalama, bilek eğimi, kabza basıncı ve kol uzatma dahil olmak üzere uygun tutuş unsurlarında ustalaşmalıdır. İşte ustalanmanız için size önemli ipuçları.


1- El ve Başparmak Hizalaması

Otostop çeker gibi başparmağınız açık bir biçimde kabzayı kavrayın. İşaret parmağınız tetik korkuluğunun üzerinde ve ileri uzatılmış olmalıdır. Sanki elimizde tabanca işareti yapar gibi.


İkinci elimiz ile kavramaya geçmeden önce geri tepme kontrolünü sağlayabilmek için ön kolunuzla aynı hizada olmalıdır. Doğru hizalamayı elde etmek için, baskın eliniz, baskın gözünüzün altında nispeten düz bir şekilde uzatılmalıdır.


Unutmayın ki, tabancanın kabzası düzgün şekilde desteklemezseniz, geri tepme kuvvetleri tabancanızı geriye doğru hareket ettirir.

Diğer elinizi kabzaya eklerken, fiziksel referans noktanız tetik korkuluğunun altı olmalıdır. Baskın elinizde olduğu gibi burada da başparmağınızı açık olarak yerleştirin ve sonrasında her iki başparmağınızı kapatın.


2- Başparmak Yönü

Yukarıda tanımlanan şekilde tabancanızı kavradığınızda başparmağınız hedefi işaret etmelidir. Başparmağınızın hedefi gösterdiğinde kolunuzla hizalanmış olmalı ve bileğinizde bir gerilim olmamalıdır. Bir gerilim varsa muhtemelen bileğinizi büküyorsunuz demektir.



3- Kavrama gücü

Silahı ne kadar bir güçle tutmanız gerektiğine ilişkin geleneksel yanıt, "Tabancanı sanki sıkı bir şekilde tokalaşıyormuş gibi tut" şeklindedir. Ancak iyi bir geri tepme kontrolü için, sağlam bir el sıkışmadan daha fazla güce ihtiyaç vardır. Ancak bundan "Yapabildiğin kadar sıkı tut" anlamı çıkarılmamalıdır. Çok sıkı tutmak, ellerin yorulmasına ve hatta titremesine yol açar, bu da atışınızı olumsuz etkiler. Olması gereken sıkıca kavramaktır, bu sıkı bir tokalaşmadan biraz daha fazlasıdır.


4- Kilitleme Dirsekleri

Genellikle atış pozisyonunda kolların dışa doğru kitlendiği görülür. Ancak kollarınızı dışa doğru kilitlemek, geri tepme kuvvetinin omuzlarınıza yönlenmesine izin vermek demektir. Bu, kollarınızın ve tabancanızın yükselmesine neden olur, çünkü omuzlar bir menteşe görevi görür.


Daha iyi bir seçenek, dirseklerinizi hafif bir şekilde bükmektir. Bu, kolları kitlemekten hem daha rahattır hem de geri tepme etkisini azaltır. Kollar kitliyken tabanca kabzasına önden arkaya bir basınç uygularız, oysa kollar bükük olduğunda kabzaya 360 derecelik içe doğru bir basınç uygulanır ki bu da maksimum geri tepme kontrolünü sağlar.


Kollarınızı uzatıp geri çekerken tutuşunuza baskı yapmayı deneyin. Önden arkaya ve yandan yana önemli ölçüde baskı oluşturabileceğiniz tatlı bir nokta bulacaksınız. Olmak istediğin yer orası.


Elbette el boyutu, parmakların ve kolların fiziki yapısı, kişisel tercihine bağlı olarak kişinin tutuşunda mutlaka nüanslar yaratıyor olsa da, dünyanın en iyi atıcılarının bu temel kavramlara bağlı kalmasının bir nedeni vardır. O da düzgün bir tutuş ile daha hızlı ve daha isabetli atışlar yapabilmeleridir.



2.082 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page